30 maj: Dag 37 - Stadstur och Penduka

Var med på en runda i stan med kanadagäng nr 2. Fick framförallt se Katutura... Hur stort som helst! Och så vansinniga förhållanden man bor i, om man jämför med gamla Svedala. Men människor är nöjda och glada och lyckliga över sina hem. Men tittar man på det så att säga ovanifrån så ser det ut precis som i District 9 (för er som sett den). Det enda som fattas är stängsel, så är vi där.

Man bor praktiskt taget på varandra.
***
Efter att vi sett detta åkte vi till Penduka. Det är ett ställe där kvinnor med HIV/AIDS arbetar ett par gånger i veckan. De tillverkar olika saker i bl.a. tyg, lera och sten. Allt man handlar går tillbaka till verksamheten, som även riktar sig till Tuberkulossjuka. Fast den arenan är så stor att man flyttat ut den till en egen verksamhet. Vi fick en genomgång av vad de gör, hur de gör och slutresultaten. En hel del av slutresultaten följde dessutom med hem.
Målar med vetemjölsblandning som sedan får torka. Sen färgar man och grejar. Blir fina väskor, förkläden mm av dem i slutändan.

Man slår sönder glasflaskor, krossar dem med sten, vaskar ur de små kornen och smälter dem sedan för att skapa kulor som man gör bl.a. smycken av.

Kvinnor som just nu arbetar med att tillverka armband av små små pärlor.
***
Drog sedan till en liten marknad där de styckar kött och grillar det, säljer bröd och frukt osv. Vi åt Kapana (grillat kött med särskild krydda till) och så ordnade Shaun så vi fick braai-röra på tomater, lök och kapanakrydda till. HUR gott som helst! Där stod vi och åt ett tag.
Kapana med röra och kryddor att doppa köttet i.
***
Vi åkte sedan till Eros och (vad jag tror är) Luxury Hill. Vilken skillnad. Helt bisarra skillnader. Folk lever på existensminimum minus en himla massa mer, medan andra lever på hur mycket som helst. Här ser man faktiskt att Namibia är rankad som mest segregerat land i världen. Helt overkligt att se! Vi åkte upp på en bergstopp och såg ut över andra bergstoppar. Magnifikt!
Några av lyxhusen.

Jag och Shaun med vyer bakom oss.
***
En sista grej om de där skillnaderna: Det finns faktiskt ett stängsel som betyder att människor från Katutura inte får passera det efter 17... Hittar man folk från Katutura där så slänger man exempelvis in dem i en polispiketbuss och kör runt och svänger så hårt man kan och på guppiga vägar som bestraffning. De får alltså ligga i det stora utrymmet och slängas runt... Helt galet... Man blir ledsen, så otroligt ledsen av att höra det.

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback